דמנציה 17.11.2021

תזונה מעודדת דלקת מעלה את הסיכון לדמנציה

במחקר שבדק את הקשר בין התפתחות דמנציה לתזונה נמצא כי תזונה מעודדת דלקת מעלה את הסיכון לדמנציה. ייתכן שהממצאים עשויים להוות בסיס לטיפולים מניעתיים לאוכלוסייה בסיכון

הזדקנות מאופיינת בנטייה גבוהה יותר של מערכת החיסון להתפתחות מצבים דלקתיים. שיבוש זה נקשר עם ירידה קוגניטיבית והתפתחות דמנציה. כיוון שתזונה יכולה להשפיע על דלקות סיסטמיות, ייתכן שהיא יכולה להשפיע גם על הקשר בין דלקות לבין ירידה קוגניטיבית ודמנציה.

מטרת מחקר העוקבה, שפורסם בכתב-העת Neurology, היתה לחקור את הקשרים בין תזונה מעודדת דלקת לבין הסיכון לדמנציה במבוגרים המתגוררים בקהילה. התזונה הוערכה באמצעות מדד דלקתי-תזונתי (DII: diet inflammatory index), שהוא מדד קל ליישום המאומת באמצעות סמנים ביולוגיים (ביו-מרקרים). במסגרת המחקר נכללו מטופלים מ-Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet (HELIAD). המשתתפים גויסו באמצעות דיגום אקראי של האוכלוסיה ונערך אחריהם מעקב שארך בממוצע 3.05 (SD = 0.85) שנים.

אבחנת הדמנציה התבססה על הקריטריונים הקליניים המקובלים. מאנליזת המחקר הוצאו נבדקים עם בסיס של דמנציה ו/או נבדקים שחסרו להם נתוני מעקב קוגניטיביים. הפוטנציאל הדלקתי של תזונת הנבדקים הוערך באמצעות מדד ה-DII. מדד זה משתמש ב-45 פרמטרים של מזון אשר נקשרו בספרות כמעודדי יצירת דלקת או לחלופין כאנטי-דלקתיים. ערכים גבוהים הצביעו על תזונה מעודדת דלקת. תדירויות

צריכת המזון של הנבדקים נבדקה באמצעות שאלון תזונה מפורט, אשר תוקנן על מנת לייצג צריכה תזונתית המקיפה 11 מדינות שונות. מודל הסיכונים הפרופורציונליים (מודל קוקס) שימש לצורך אנליזה של שיעור הדמנציה, כפונקציה של ציוני הבסיס בניקוד ה- DII.

אנליזת המחקר כללה 1,059 נבדקים (גיל ממוצע = 73.1 שנים; 40.3% גברים; השכלה ממוצעת = 8.2 שנים), כאשר אצל 62 מתוכם התפתחה דמנציה. כל יחידה נוספת במדד ה- DII נקשרה לעלייה של 21% בסיכון לדמנציה [יחס הסיכונים (HR) = 1.21 (1.03-1.42); p = 0.023]. בנבדקים עם תזונה בעלת פוטנציאל הדלקת המקסימלי (ה-tertile הגבוה ביותר) הסיכון להתפתחות דמנציה היה גבוה פי 3 בהשוואה למשתתפים עם  tertileהנמוך ביותר במדד ה-DIIי[(1.2 - 7.3); p=0.014]. המבחן המגמתי היה מובהק גם כן, באופן המצביע על קשר מנה-תגובה פוטנציאלי (p = 0.014).

החוקרים מסכמים כי קיים קשר בין עלייה בסיכון לדמנציה לבין ניקוד גבוה יותר במדד ה-DII, המצביע על תזונה בעלת פוטנציאל דלקתי גבוה. ממצאים אלה עשויים לסייע בפיתוח אסטרטגיות למניעת דמנציה באמצעות התערבויות תזונתיות מותאמות אישית.

מקור:

Charisis, S., Ntanasi, E., Yannakoulia, M., Anastasiou, C. A., Kosmidis, M. H., Dardiotis, E., Gargalionis, A. N., Patas, K., Chatzipanagiotou, S., Mourtzinos, I., Tzima, K., Hadjigeorgiou, G., Sakka, P., Kapogiannis, D., & Scarmeas, N. (2021). Diet Inflammatory Index and Dementia Incidence: A Population-Based Study. Neurology. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000012973

נושאים קשורים:  מחקרים,  דמנציה,  תזונה,  דלקת
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות