במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Annals of Neurology, מטרת החוקרים היתה לקבוע האם טיפול אינטנסיבי להפחתת לחץ הדם עשוי להועיל לחולים הסובלים מדימום מוחי (ICH: intracerebral hemorrhage) בעל קצב מהיר.
עוד בעניין דומה
כרקע למחקרם, מציינים החוקרים כי מקרב החולים הסובלים מ-ICH ספונטני הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לגדילה של המטומה הם אלה עם הפוטנציאל הרב ביותר להפיק תועלת בעקבות טיפול הנוגד את ההתרחבות. עד כה, ניסויים קליניים גדולים שנערכו בנושא לא הראו יתרון ברור מטיפול להפחתת לחץ הדם (BP).
לצורך המחקר, החוקרים ערכו אנליזה מגששת (exploratory analysis) על נתוניהם של מטופלים מהניסוי האקראי המבוקר Antihypertensive Treatment of Acute Cerebral Hemorrhage 2י(ATACH-2). על מנת ללכוד לא רק דימום מוקדם (גם אם מדובר בכמות קטנה), אלא את קצב הדימום (מיליליטר/שעה), החוקרים הגבילו את המחקר ל"ICH עם דימום מהיר", המוגדר כ-ICH volume/onset to computed tomographyי(CT) time >5 ml/hr. גדילת ההמטומה הוגדרה כעלייה בנפחה בשיעור של > 33% בין בסיס המחקר ולאחר 24 שעות.
במסגרת המחקר נכללו בסך הכל 940 מטופלים (גיל ממוצע = 62.1 שנים, 61.5% גברים), כאשר 214 מתוכם (22.8%) חוו הרחבה של ההמטומה. מתוכם, 567 (60.3%) ענו להגדרה של "דימום מהיר", עם נפח ICH בבסיס/ זמן להתייצגות של 5 מיליליטר/שעה לכל הפחות. הפחתה אינטנסיבית של לחץ הדם נקשרה עם שיעור נמוך יותר באופן מובהק של גדילת ההמטומה בחולים עם דימום מהיר (20.6% לעומת 31.0%, p = 0.005).
כמו כן נמצא כי בתת קבוצה של 266 (46.9%) מטופלים שדיממו בקצב מהיר וטופלו תוך שעתיים מעת הופעת התסמינים, הורדה אינטנסיבית של לחץ הדם נקשרה עם שיפור העצמאות התפקודית (יחס הסיכויים 1.98, רווח בר-סמך של 95% 1.06–3.69, p = 0.031).
החוקרים מסכמים כי ממצאיהם מצביעים על כך שטיפול אינטנסיבי להורדת לחץ הדם כבר בשלב המוקדם עשוי להקטין את גדילת ההמטומה ולשפר את התוצאים בחולים הסובלים מדימום בקצב מהיר.
מקור: