נוירופיברומטוזיס סוג 1 (Neurofibromatosis - NF1) הינה מחלה תורשתית נפוצה אשר פוגעת ב-1:3,000 ילדים מדי שנה. ההתייצגות הקלינית שונה בין מטופלים, אך כמעט תמיד משלבת התפתחות של נוירופיברומות עוריות, פלקסיפורמיות ומפושטות אשר מנוהלות לאורך זמן רב. לאחרונה בוצעו ניתוחי שיעתוקים של תא בודד מנוירופיברומות לצורך חשיפה של מסלולי האיתות התאי. עם זאת, טרם נבחנו מסלולי האיתות בנוירופיברומות בוגרות שאינן עוריות.
עוד בעניין דומה
במחקר זה החוקרים הציגו תובנות בנוגע למבנה שתאי ולמסלולי האיתות של נוירופיברומות בוגרות, בהשוואה לרקמה בריאה סמוכה, במודלים של חזיר עם NF1, בעזרת ריצוף RNA של תא בודד (single-cell RNA sequencing - scRNA-seq) ואפיון היסטופתולוגי.
תוצאות המחקר הדגימו כי הנוירופיברומות הדגימו מורפולוגיה היסטולוגית שגרתית של נוירופיברומה מסוג diffuse-type והציגו צביעה אימונוהיסטוכימית עם תבניות מוכרות של S100, SOX10, GFAP ו-CD34.
הנוירופיברומות הבוגרות בחזירים היו דומות מאוד לנוירוביפרומות אנושיות מבחינה היסטולוגית והכילו את כלל המרכיבים התאיים של הנוירופיברומות האנושיות. ריצוף sc-RNA אישש את הנוכחות של כלל סוגי התאים בתוך הנוירופיברומה וזיהה אוכלוסיות חדשות של פיברובלסטים ותאי מערכת החיסון, אשר ייתכן ותורמות לסביבה המיקרוסקופית של הגידול בכך שמפחיתות את הדלקת, מעודדות קיטוב M2 של מאקרופאגים, מעודדות הצטלקות וכן שגשוג של תאי שוואן.
יש לציין כי זוהו תאים דנדריטיים מסוג IDO1+/CD274+ (PD-L1)+ מקושרים לגידול, אשר זוהה כאן לראשונה במודל בעל חיים, מה שמרמז עוד על התפקיד של ביטוי יתר של נקודות בקרה בנוירופיברומה בוגרת. עוד נצפה כי הסביבה המיקרוסקופית של הגידול מכילה תאים שעשויים לתרום להתחמקות ממערכת החיסון, בנייה מחודשת של המשתית החוץ-תאית והתחדשות תאי עצב.
מסקנת החוקרים היתה כי נוירופיברומות בוגרות מכילות מגוון תאים התורמים להפחתת דלקת ויצירת סביבה נוחה לגידול להתפתח ובמקביל להתחמק ממערכת החיסון.
מקור: