חיידקי סטרפטוקוקוס שאינם סטרפטוקוקוס פנאומוניה (Streptococcus pneumoniae) הם גורמים לא שכיחים למנינגיטיס חיידקית חריפה בחולים שאינם יילודים.
עוד בעניין דומה
סטרפטוקוקוס קונסטלטוס (treptococcus constellatus), סטרפטוקוקוס גרם חיובי השייך לקבוצת סטרפטוקוקוס אנגינוזוס (Streptococcus anginosus), הוא בדרך כלל אורגניזם קומנסלי המצוי בריריות של חלל הפה, במערכת העיכול ובמערכת האורוגניטלית. עם זאת, הוא עלול להפוך לפתוגני ולגרום לזיהומים מקומיים או מרוחקים לאחר נזק לרירית.
דיווח מקרה זה, שפורסם לאחרונה בכתב העת American journal of case reports, מתאר מקרה של גבר בן 19 עם מערכת חיסון תקינה, אשר פיתח מנינגיטיס חיידקית, אבצס ריאתי ושבץ בגזע המוח כתוצאה מסטרפטוקוקוס קונסטלטוס.
גבר בן 19, בעל מערכת חיסונית תקינה, התייצג במיון עם היסטוריה של כאבי ראש וצוואר שנמשכו ארבעה שבועות. בנוסף, הוא סבל מחום עם הגעתו. בדיקה גופנית הראתה אטקסיה, חוסר קואורדינציה בגפיים העליונות וסימן ברודז'ינסקי חיובי.
תרביות ה-CSFי(Cerebrospinal fluid) והדם היו חיוביות לסטרפטוקוקוס קונסטלטוס, שזוהה על ידי ספקטרומטריית מסות MALDI-TOFי(Matrix-assisted laser desorption ionization–time of flight).
כמו כן, CTי(computed tomography) חזה גילה אבצס ריאתי בגודל 7×3.5×3 ס"מ, ובדיקת MRIי(Magnetic resonance imaging) של הראש הראתה אוטם חריף בגודל 1.8×0.7 ס"מ בפונס הימני.
החולה טופל בתחילה עם צפטריאקסון, ונקומיצין ודקסמתזון תוך ורידיים לפני שתוצאות התרבית היו זמינות. בעקבות תוצאות התרבית והרגישות, הטיפול הותאם לפניצילין תוך ורידי למשך ארבעה שבועות. המטופל החלים ושוחרר ללא ליקויים נוירולוגיים.
כותבי המאמר מסכמים כי יש לחשוד בסטרפטוקוקוס קונסטלטוס כגורם אטיולוגי למנינגיטיס חיידקית, כמו גם לסיבוכים נדירים כמו אוטם בגזע המוח ואבצס ריאתי, גם בקרב אנשים בעלי יכולת חיסונית תקינה.
מקור: