לאחרונה פורסמו בכתב העת Annals of Neurology, ממצאיו של מחקר בו חוקרים ביקשו להעריך: (1) את התפלגות ניוון החומר האפור (grey matter GM) במחלה הקשורה לנוגדן מסוג מיאלין אוליגודנדרוציטים (myelin oligodendrocyte glycoprotein antibody-associated disease - MOGAD), הפרעת נוירומיאליטיס אופטית חיובית לאקוופורין-4 (aquaporin-4 antibody-positive neuromyelitis optica spectrum disorder - AQP4+NMOSD) וטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית (relapsing–remitting multiple sclerosis - RRMS); ו-(2) את הקשר בין נפחי GM לבין נגעי חומר לבן באזורי מוח שונים בכל מחלה.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע במתכונת של אנליזה רטרוספקטיבית, רב-מרכזית. החוקרים ביצעו שימוש בנתוני הדמיית תהודה מגנטית. במחקר הוכללו מטופלים עם MOGAD/AQP4+NMOSD/RRMS בשלב מחלה לא אקוטי. נעשה שימוש באנליזות של Voxel ומודלים ליניאריים כלליים כדי להעריך את הרלוונטיות של ניוון GM אזורי. לתוצאות משמעותיות (p < 0.05), מדווחים נפחים של אזורים אטרופיים.
במחקר הוכללו חולים משלוש קבוצות ההפרעות ומטופלים בריאים (healthy controls - HC). בהשוואה ל-MOGAD,יHC הראה נפחים נמוכים יותר של GM באונות הטמפורליות, ב-GM עמוק, באינסולה ובקליפת המוח באזור ה- cingulate (75.79 cm3); AQP4+NMOSD בקורטקס העורפי (32.83 cm3); ו-RRMS בצורה מפוזרת ב-(260.61 cm3) GM MOGAD הראה ניוון קליפת מוח טמפורלית בולטת יותר מאשר RRMS (6.71 cm3), בעוד AQP4+NMOSD הציג ניוון קליפת מוח עורפית גדולה יותר מאשר RRMS.
(19.82 cm3) RRMS הדגים ניוון GM עמוק יותר בולט בהשוואה ל-(27.90 cm3) MOGAD ו-AQP4+NMOSD (47.04 cm3). ב-MOGAD. נגעים periventricular ו-cortical/juxtacortical גבוהים יותר נקשרו להפחתת הקורטקס הטמפורלי, GM עמוק ונפחי אינסולה. ב-RRMS, ניוון GM מפוזר היה קשור לנגעים בכל המיקומים. AQP4+NMOSD לא הראה מתאם נגע/נפח עם GM.
החוקרים הסיקו כי ניוון GM נפוץ יותר ב-RRMS בהשוואה לשני המצבים האחרים. MOGAD משפיע בעיקר על הקורטקס הטמפורלי, בעוד AQP4+NMOSD מערב בעיקר את קליפת המוח העורפית. ב-MOGAD ו-RRMS, ניוון הקשור לאופי הנגע קשור לאטרופיה, אך קישור זה נעדר ב-AQP4+NMOSD.
מקור: