במחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי, החוקרים בחנו את היעילות והסבילות של רימגפנט (rimegepant), אנטגוניסט פומי לרצפטור CGRPי(calcitonin gene-related peptide), כטיפול אקוטי במיגרנה. מחקר זה נועד להוסיף נתונים מהעולם האמיתי, לגבי יעילות ובטיחות רימג'פנט, לאחר שאלו הוכחו זה מכבר במסגרת מחקרים קליניים.
החוקרים איתרו 103 מטופלים ב-16 מרכזים לטיפול בכאבי ראש באיטליה, מתוכם 74.8% היו נשים עם גיל ממוצע של 44.4 שנים (טווח 42.0-46.7). בקרב המשתתפים, 24.3% סבלו ממיגרנה כרונית, ול-44.0% מהם היו כאבי ראש עקב שימוש יתר בתרופות. בממוצע, המשתתפים דיווחו על 9.6 ימי מיגרנה חודשיים בתחילת המחקר ושיעור הטיפולים המונעים שנכשלו בהם בעבר היה 2.7 (2.3-3.2). בזמן נטילת רימגפנט, כטיפול אקוטי, 40.8% מהחולים דירגו את עוצמת המיגרנה שלהם כקשה. התוצאים העיקריים היו חופש מכאב תוך שעתיים מרגע הטיפול ובחינת תופעות לוואי. המשתתפים קיבלו הנחיה לטפל בהתקף מיגרנה אחד עם טבלית רימגפנט של 75 מ"ג בנטילה פומית בתזמון לבחירתם באמצעות יומן ייעודי, המשתתפים תיעדו את מאפייני התקף המיגרנה שחוו וכך כל 30 דקות ועד שעתיים לאחר נטילת התרופה. בנוסף לכך בוצע מעקב של 24 שעות.
מתוצאות המחקר עולה כי חופש מהכאב הושג תוך שעתיים ב-44.7% מהמשתתפים (46/103). ללא תלות בחומרת הכאב הבסיסית (p=0.316), אך אך כן נקשרה באופן מובהק לצריכה מוקדמת יותר של רימגפנט (p=0.032), עם תוצאות טובות יותר שנצפו כאשר התרופה נלקחה תוך שעה מרגע הופעת הכאב - בתת-קבוצה זו, שיעור המשתתפים עם חופש מכאב היה אף גבוה יותר ועמד על 80.4%.
בנוסף להשפעה המיטיבה של התרופה על התוצא העיקרי, נצפתה השפעה מיטיבה על מספר תוצאים משניים - הקלה בכאב תוך שעתיים מנטילת התרופה הושגה ב-70.9% מהמשתתפים ולא הושפעה מחומרת הכאב בעת הופעתו ומתזמון נטילת רימגפנט. חופש מהתסמין המטריד ביותר דווחה על ידי 56.3% מהמשתתפים וחופש מכל הפרעה בתפקוד הקשורה במיגרנה, שעתיים אחרי נטילת רימגפנט, דווחה על ידי 47.6% מהמשתתפים.
פרופיל הבטיחות של רימגפנט היה טוב- תופעות לוואי קלות דווחו ב-15.5% מהמקרים (16/103), כולל עייפות (n=6), תסמינים במערכת העיכול (n=6), ישנוניות (n=4) וקשיים קוגניטיביים חולפים (n=3). הסבילות של התרופה דורגה כטובה עד מצוינת ב-85.4% מהמקרים (88/103).
החוקרים סיכמו כי רימגפנט יעילה ונסבלת היטב כטיפול אקוטי במיגרנה בתנאי העולם האמיתי, כולל בחולים עם מיגרנה אפיזודית או כרונית, אלו עם שימוש יתר בתרופות ואלו שנכשלו בעבר בטיפולי מניעה רבים ללא הצלחה.
מקור:
*המאמר בחסות פייזר ומיועד לאנשי מקצוע בתחום הרפואה בלבד
לדיווח תופעות לוואי: [email protected]
לדיווח על תלונות איכות: [email protected]
לפניות בנושא מידע רפואי: [email protected]
PP-NNT-ISR-0382